+31 6 41210411
info@elmar-jansen.nl

Chrome gaat mixed content blokkeren

Jouw website beter vindbaar

Chrome gaat mixed content blokkeren

Mixed content

Hoewel ruim 90 % van alle websites inmiddels werkt met HTTPS, is er nog steeds die overige 10%, welke dat niet doet. Met het oog op veiligheid en privacy gaat Google daarom een volgende stap zetten om ook dit laatste deel sneller over te laten stappen. Deze keer wordt internetbrowser Chrome daarvoor ingezet en dat is een krachtig middel want ruim 50% van alle internetters gebruikt Chrome als standaard browser.

Wat is mixed content?

Wanneer een of meer onderdelen van de HTTPS-pagina over HTTP geladen worden, dan is er sprake van mixed content. Google legt het hier uitgebreid uit. Niet alle elementen worden op veilige manier geserveerd en daarmee is de hele pagina niet volledig veilig. Al tijden zijn de populaire browsers bezig met mixed content. Het tonen van de eventuele (on)veiligheid is daarbij hetgeen waar de focus gelegen heeft. (Denk aan het groene schildje of slotje in de adresbalk, of juist het rode slotje als er sprake is van mixed content).

In alle gevallen is het zo dat de volledige pagina (al dan niet met melding) getoond wordt aan de bezoeker en daar gaat Google met Chrome nu verandering in aanbrengen.

Wat gaat er veranderen?

Chrome zal stoppen met het tonen mixed content. Dat betekend dat alle elementen op de pagina die niet via HTTPS geserveerd worden, geblokkeerd zullen worden. Niet meer heb je te maken met een ‘rood slotje’ maar de gebruiker krijgt de onveilige data gewoon niet meer te zien. Dit kan resulteren is een pagina zonder plaatjes, maar ook filmpjes of andere functionaliteit kan hiermee niet meer doorkomen. Er ontstaan dus visuele en technische gaten in de pagina!

Wanneer worden de veranderingen in Chrome doorgevoerd?

Dit gaat snel! Google geeft ontwikkelaars niet veel tijd om hun pagina’s volledig veilig te maken. Vanaf Chrome versie 79 (release december 2019) zul je de eerste veranderingen kunnen merken en vanaf versie 81 (februari 2020) zijn alle aanpassingen in de browser doorgevoerd. Lees hier meer over de tijdlijn die Google voor Chrome gepubliceerd heeft.

Wat is het effect van mixed content voor mijn SEO/vindbaarheid ?

Het effect van deze veiligheidsaanpassing is simpel: Bezoekers zullen een slechtere user experience krijgen. Slechte UX heeft direct effect op de conversie, maar gelijktijdig telt dit ook mee voor de waardering van de website! Een ‘kreupele’ pagina is niet de pagina die de bezoeker wilt zien en daarom zullen deze pagina’s direct slechter gaan presteren in de zoekresultaten.

Wat kun je doen om mixed content te voorkomen?

Zorg er voor dat je website geen mixed content meer serveert. Kijk samen met de beheerder of er snel gemigreerd kan worden naar HTTPS, of wanneer dat al gedaan is: Of alle inhoud ook over HTTPS ingeladen wordt. Gebruik bijvoorbeeld lighthouse om mixed content te vinden en pas deze aan. Werk je met WordPress, gebruik dan bv deze plugin: Really simple SSL om alles makkelijk over te zetten naar HTTPS.

Weet jij zeker dat je hele website netjes via HTTPS werkt of ga je straks bezoekers verliezen? Laat je in ieder geval niet verassen en zorg dat je er op tijd bij bent! Wil je meer weten of heb je hier vragen over, dan help ik je graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *